Keletas patarimų Lietuvos grybautojams

Sveiki, atvykę į mišką.

mushroom-group
„Miškan, būdavo, eini – tai net akį veria; vat teip linksmina dūšią, ažu širdies tveria, kad net,
širdžiai apsalus, ne kartą dūmojai: ar miške aš čia stoviu, ar danguj, ar rojuj?!” – rašė Antanas
Baranauskas savo kūrinyje „Anykščių šilelis“. Miškas žmogaus gyvenime visada buvo ir yra
svarbus – jis maitina, gina ir šildo.
Šiandien miškai pilni pintinėmis nešinų tautiečių. Dabar – pats grybų sezonas.Stovi ponaitis
ruda kepuraite, kas jį pamato – už kojų griebia – klausia lietuvių liaudies mįslė. Kas tai?
Ogi baravykas – visų grybų pulkaunykas!
Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose grybai minimi Euripido darbuose.
Senovės actekai manė, kad grybai – tai dievų maistas, turintis magišką galią.
Mokslininkai – mikologai – ilgai nesutarė kam priklauso grybai: augalų ar gyvų organizmų
pasauliui. Pagal cheminę sudėtį ir baltymų kiekį jie artimi mėsai, todėl kai kuriose šalyse
vadinami augaline mėsa. Grybai neturi chlorofilo, kurio turi visi augalai.
Šiuo metu mokslininkai nusprendė, kad grybai – tai ne augalai, o ypatingos sandaros ir gyvensenos organizmai. Įdomu, kiek paslapčių slepia taip vadinama grybų karalystė!

Lietuvoje suskaičiuojama daugiau nei 1 200 rūšių kepurėtųjų grybų. Manoma, kad valgomųjų grybųyra apie 300 rūšių, o praktiniu požiūriu vertingų – apie 100.

Ne visus grybus žmogus gali naudoti maistui. Renkant grybus būtina žinoti:

1. Netinkamos vietos grybauti yra pakelės, miestų parkai ir skverai, vietos netoli pramonės
rajonų – grybai kaip kempinės sugeria visus aplinkos teršalus. Juose gali kauptis sunkieji
metalai. Seni, išaugę užterštose teritorijose arba įsigyti iš atsitiktinių pardavėjų gali būti
labai kenksmingi.

grybai-5040bdaac9f61

2. Renkant grybus, reikia juos pažinti. Net vienas nuodingas grybas, patekęs į maistą, gali
sukelti apsinuodijimą. Negalima ilgai laikyti surinktų grybų, paruošus patiekalą, keletą kartų
pakartotinai jį pašildyti.

grybai-5044fc9baf544

3. Galima alerginė reakcija. Sergant virškinamojo trakto ligomis, grybus vartoti reikia
atsargiai.

Svarbiausia, kad yra labai panašių grybų: žalioji musmirė(nepaprastai nuodinga) ir
žalsvoji ūmėdė. Jeigu kyla bent mažiausia abejonė, ar rastas grybas – valgomasis ar ne, geriausias sprendimas – jo visai neimti.

Gydytojai įspėja, kad apsinuodijus grybais negalima gydytis patiems. Svarbiausia, neprarandant
brangaus gyvybei laiko, reikia kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Norint daugiau sužinoti apie
simptomus, apsinuodijus grybais, galima kreiptis į gydytojus-toksikologus.
Nežiūrint į tai, grybai turi nemažai gerų savybių. Juose daug vitaminų ir mineralų. Grybuose
randamas lecitinas, kuris neleidžia kauptis blogajam cholesteroliui. Grybai nekaloringi. Kai kurie
grybai naudojami gydymui.
Ir visgi, visada prisiminkite anglų filosofo F.Bekono žodžius „Gamta klūsta tik tam, kuris jos
klauso“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


4 − = du

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>